Toz toplama sistemleri, çalışma ortamlarında hava kalitesini iyileştirmek için endüstride yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
İster bir iş yerinde ister kişisel kullanım alanında bir kişi ortam havalandırma ısıtma elemanlarını ve çalışma koşullarını kapatıyorsa en etkili faktör tozdur. Tozun birincil kaynama noktası, bireysel alanlar için cilt dokusu iken, toz, işletmenin işine bağlı olarak doğal unsurlar olarak karşımıza çıkar.
Toz emme sistemi, optimum bir çalışma ortamı yaratmak ve tozla ilgili mekanik sorunlardan ve işteki
rahatsızlıktan kaçınmak için vazgeçilmez bir unsurdur.
Toz ve diğer elementleri toplayan toz toplayıcılar ve filtreler ile bir bütün olarak çalışırlar. Sağlıklı çalışma verimi elde etmek ve çalışma verimini en üst düzeye çıkarmak için havalandırma sisteminde ilk
teknik ekipman olarak kullanılır.
Farklı kapasite ve filtre seçeneklerinde yapılabilmektedir. Bir toz toplama sistemi seçilirken, çalışma ortamında oluşan kir ve toz dikkate alınmalıdır. Kimyasal gazların yayıldığı ortamlarda kullanılan toz giderme filtreleri, talaş tozu bulunan ortamlarda kullanılanlardan farklıdır. Maskeler sürekli olarak toz ve talaşla çalıştıkları için makinelerin çalıştığı ortamlarda kullanılmalıdır. Bir makine arızası meydana gelmesi işinizin
kesintiye uğramasına ve istenmeyen sonuçlara yol açacağından, sistemin periyodik olarak kontrol edilmesi, bakımlarının yapılması ve temizlenmesi gerekmektedir. Makine asla üst ve alt toz
torbaları olmadan çalıştırılmamalıdır. Genel bakım sırasında makinenin tüm parçaları kontrol edilmeli ve parçasız çalıştırılmamalıdır.
Bu sistemler sayesinde solunan havanın kalitesi artırılır. Bu işlem ortama bağlı olarak havada oluşan partiküllerin ortamdan ayrı olarak tartılması ile yapılır. Havadaki partiküller, toz toplayıcının sağladığı emme kapasitesi sayesinde elektrikli süpürgenin filtrelerine aktarılır.
Talaşlı imalatta, ahşap ürünlerde, otomobillerde, kimyasallarda, metallerde vb. yaygın olarak kullanılır. toz, talaş, pigment vb. endüstrilerin üretim alanlarında eğitim almıştır. Ortam havasını filtreleyerek partikülleri uzaklaştırmak ve daha temiz, sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak için tasarlanmış sistemlerdir.